sub

Információk, érdekességek

Mikor és hogyan inhaláljon a gyerek?

2022. január 01.

Náthás a gyerek? Alig kap levegőt a sok orrváladéktól? Száraz köhögés kínozza vagy asztmás? Az inhalálás segíthet.

Fotó: gettyimages.comA belégzéssel bejuttatható hatóanyagok egyre növekvő száma és az inhalálási technika fejlődése megváltoztatta az inhalálásról alkotott képet. Míg időszámításunk előtt Indiában növényi füstöket lélegeztettek be a betegekkel, addig napjainkban kompresszorral előállított sűrített levegő nyomja át rendkívül kis átmérőjű fúvókákon a belégzésre szánt gyógyszeres folyadékot, és porlasztja azt miniatűr cseppecskékre.

Az inhalálás egyfajta gyógyszerbeviteli mód. Inhalálhat a beteg csupán vízgőzt, de lehetséges gyógynövények illó komponenseinek vagy apró cseppekre porlasztott, szintetikus gyógyszermolekulákat tartalmazó oldatnak a belélegzése. Légúti megbetegedéseknél logikus, hogy közvetlenül a hatás helyére, a felső vagy az alsó légutakba juttatjuk a hatóanyagot, nem pedig „kerülő úton”, például a gyomron, májon keresztül, a vérkeringéssel kerül az a légzőrendszer alkalmas pontjára.

Inhalálással a gyomor-bél rendszert, valamint a májat érintő mellékhatások csökkenthetők, továbbá a bejuttatandó hatóanyag mennyisége alacsonyabb lehet.

Ezek az inhalálás nyújtotta előnyök a (kis)gyermekek gyógykezelésében kiemelten fontosak.

Hogyan lehet inhalálni?

A nagymamáink módszere szerint megfázás esetén két evőkanálnyi szárított kamillavirágzatot vagy kakukkfüvet kell két liter forrásban lévő vízbe tenni, majd fölé hajolva a gőzt belélegezni. Van, aki törölközőt tesz a fejére, és úgy alakít ki sátrat a belégzéshez, van, aki kinyitott esernyőt tart maga fölé, hogy a párás környezetet biztosítsa. Tegye bárhogyan is, ez a módszer egy (kis)gyermeknél kerülendő: egyrészt a forrázás veszélye miatt, másrészt azért, mert a forró gőz irritálhatja a szemeket.

Vannak az inhalálásnak gyermekeknél is biztonságosan, ugyanakkor hatékonyan kivitelezhető módjai. Újszülötteknél alkalmazható a helyiség, például a kezelőszoba speciális porlasztókkal való párásítása. Nagyobb gyermekeknél speciális orr- és szájfeltéttel, maszkkal ellátott, vidám kinézetű inhalálókészülékek állnak rendelkezésre. Ezek a készülékek koncentráltan juttatják el a vízgőzt vagy a mikroszkopikus méretű cseppekre bontott gyógyszeroldatot az orrhoz/szájhoz. Egy hároméves korú gyermek már megtanítható a készülékkel való inhalálásra, természetesen felnőtt felügyelete mellett.

Hogyan inhaláljon valaki, ha náthás, teli az orra és köhög?

Napi két alkalommal, 10–15 percig tartó inhalálás kedvező hatású lehet a légutak nedvesítése és a lerakódott nyák oldása révén. A leggyakoribb a sós vizes kezelés, amikor fiziológiás sóoldatot (0,9 g konyhasó/100 ml vizes oldat) használnak inhalálásra. A gyógynövényes főzetek inhalálásra való alkalmazása kisgyermekeknél nem minden esetben javasolható. A mentolos főzetek, olajok (pl. borsmenta) használata épp ellenkező hatást válthat ki, mint ami a kezelés célja. Kétéves kor alatt a mentol alkalmazása akár légszomjhoz is vezethet. A kamillás inhalálásról is megoszlanak a vélemények; a kamilla az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.

Nehezen gyógyuló vagy krónikus légúti megbetegedéseknél (pl. asztma, bronchitis) az orvos gyógyszeres inhalálást rendelhet. Ekkor sós víz párája helyett porlasztott gyógyszeres oldatot lélegez be a beteg. Gyógyszeres inhalálásnál fontos az előírásszerű alkalmazás. Azon túl, hogy naponta hányszor és mekkora mennyiséget kell belélegezni a felírt gyógyszerből, lényeges az is, hogy az inhaláláshoz alkalmazott készüléket megfelelően alkalmazza a beteg. A helyes alkalmazási mód megtanulásához célszerű a kezelőorvos segítségét kérni.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu