sub

Információk, érdekességek

Miért jó, ha a gyerekeket is bevonjuk a házimunkába?

2018. augusztus 27.

Javában tart a szünidő, az iskolások mellett a bölcsődés, óvodás korú gyerekek is több időt töltenek otthon vagy a nagyszülőknél. Használjuk ki ezt az időt, és vezessük be őket a házimunka rejtelmeibe!

A házimunka a boldog felnőttkor záloga?

Jó, ha tudjuk, hogy már tudományosan is megalapozott a gyermekkori házimunka létjogosultsága. Nem csak nekünk jelent segítséget, ha a munkából hazatérve nem kell még levinni a szemetet, megsétáltatni a kutyát, vagy elmosogatni, de az elvégzett munkától a gyerekek is boldogabb felnőttek lesznek – ezt állítja legalábbis a Harvard Grant Study. A University of Minnesota vizsgálata szerint pedig akiket gyermekként, már 3-4 évesen bevontak a ház körüli feladatok elvégzésébe, a 20-as éveikben sikeresebbek voltak, és kortársaikhoz képest többek közt jobb ítélőképesség és a mások szükségletei irány nagyobb fogékonyság jellemezte őket.

Türelemre szükségünk lesz

A gyerekeknek életkorukból adódóan is eltérőek a képességeik, éppen ezért ne számítsunk arra, hogy minden pont úgy fog kinézni, mintha mi csináltuk volna. Ennek ellenére: ne javítgassuk ki őket feleslegesen, és ne is kapjuk ki a kezükből azzal, hogy majd mi megcsináljuk, mert úgy gyorsabb lesz.

Sokan esnek abba a hibába, hogy a kisgyerekek természetükből fakadó lelkesedését és az utánzás időszakát nem használják ki a tanításra,  vagy később is inkább megcsinálják maguk, mintsem hogy százszor szóljanak a kamasznak. Ők azok a szülők, aki idővel azt veszik észre, hogy minden munka rájuk maradt.

Vonjuk be, bátorítsuk és tanítsuk türelemmel a gyerekeket. Ha a gyerekek az életkoruknak megfelelő feladatokat sikerrel oldják meg, nem csak a szülők feladata lesz kevesebb, de a gyermekek önbizalma is erősödik – hangsúlyozza Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.

Jó, ha a házimunkát, ház körüli tevékenységeket közösen végezzük a gyerekkel, és annak játékos kereteket adunk. Takarítás közben együtt énekelhetünk, hallgathatunk zenét, mókázhatunk – így könnyen múlik a munkával töltött idő idő is. A lényeg, hogy a kisgyermek ne tehernek, hanem inkább vidám küldetésnek érezze a feladatokat.

2-3 évesek

Ebben az életkorban még a legegyszerűbb feladatok elvégzésére gondoljunk csak, mint például a játékok elpakolása, esetleg az ágy bevetése. Teregetésnél az ilyen korú kisgyerek segíthet adogatni, kirázni a ruhákat, vagy a takarításnál nedves ronggyal letörölni az alsó polcokat. Étkezésnél tegyük az asztalra a tányérokat, evőeszközöket, szalvétát, és tanítsuk meg neki, melyiket hova, melyik oldalra kell tenni. Az óvodában az önálló öltözködés tudományára is szükség lesz, ezt is gyakoroljuk vele.

4-5 évesek

Az ebben az életkorban lévő kisóvodás többnyire már önállóan öltözik, beveti az ágyát, megteríti az asztalt, és elpakol maga után. A kicsik szívesen segítenek a főzésben: a panírozást, a sütemények gyúrását, szaggatását nyugodt szívvel rájuk bízhatjuk. Segíthetnek szétválogatni a ruhákat mosáshoz, vagy összepárosítani a zoknikat. Ha megkérjük őket, ügyesen elpakolják a tiszta evőeszközöket, letörlik az asztalt, polcokat,sőt,  kis segítséggel rájuk bízhatjuk a házi kedvencek etetését is.

6-7 évesek

Az összes eddig felsorolt házimunka mellett már rábízhatjuk a fürdőszoba takarítás egyszerűbb fázisait is: például a mosdó áttörlését tisztítószerrel és szivaccsal, vagy a tükör tisztítását ablaktisztítóval. Önállóan is ki tudnak teregetni – feltéve, hogy nem ágyneműt mostunk, illetve hogy nem bánjuk, ha a ruhák nem derékszögben kerülnek fel a szárítóra. Összeválogathatják a hasonló színű mosnivaló ruhákat, vagy bepakolhatnak a mosogatógépbe – a kipakolást azonban nem szabad még rájuk bízni, hiszen még alacsonyak ahhoz, hogy elérjék a konyhaszekrényt.

8-9 évesek

Az eddigiek mellett új program lehet a porszívózás, illetve a szemét összeszedése és a szemetesek kiürítése a lakásban. Az ilyen korú gyerekeket a konyhai munkák során egyre inkább bevonhatjuk a főzésbe is, illetve egyszerűbb ételeket is megpróbálhatnak elkészíteni – egyelőre még csak a felügyeletünk mellett.

10-12 évesek

Ha a gyermek eddig is kivette a részét a házimunkából, akkor ebben az életkorban már magabiztosan mozog a konyhában, néhány egyszerűbb recepttel – palacsinta, rántotta, saláta, melegszendvics – önállóan is boldogul, és tisztában van a konyhai munkák veszélyeivel, illetve azok megelőzésével. Az ilyen korú gyerekek a napi takarítási munkákat önállóan is ügyesen elvégzik, nyugodtan rájuk bízhatjuk a porszívózást, felmosást is. Arra azért figyeljünk, hogy ne terheljük agyon a gyerekeket házimunkával, akkor sem, ha a nap munka mellett nekünk magunknak már nehezünkre esik a takarítás. Az önként vállat segítség szülőnek és gyermeknek is hasznos, ám a kötelező robot elkedvetleníti a gyerekeket – igyekezzünk megtalálni a megfelelő mértéket.

Ne siettessük!
A felsoroltak javaslatok, életkor szerinti ajánlások nem elvárások – hangsúlyozza Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget tanácsadója. Soha ne feledjük, hogy minden gyermek más, és még testvérek közt is nagy eltérések lehetnek fejlődésben. A lényeg a fokozatosság, hogy a házimunka elvégzése már kicsi kortól kezdődően részévé váljon a gyerek hétköznapjainak. A képességeik szerinti feladatok megoldásával, gyakorlásával a gyerekek sokat fejlődnek, növekszik felelősségérzetük. A megfelelő alapokra építve életük során a későbbiekben könnyebben boldogulnak a rájuk eső feladatok elvégzésével, a kötelességek ellátásával, legyen szó házimunkáról vagy iskolai feladatról.

forrás: Bébik.hu