sub

Információk, érdekességek

Kemény Dénes: Nem csak a kudarcot, de a sikert is fel kell dolgozni

2021. november 21.

Kemény Dénes, a vízilabda válogatott egykori szövetségi kapitánya, edzője ma is aktív életet él. Dolgozik, tanít, vezetőket fejleszt, és a sport is része mindennapjainak. Vezetői módszereiről, tapasztalatairól, a siker tényezőiről és jelenlegi feladatairól beszélgetünk.

Számtalan sikere elismertté tette világszerte, de profizmusa mellett mindig hangoztatta a szakmai alázat szerepét. Erős, céltudatos vezetőként ismerik, sok fiatal nőtte ki magát profivá a kezei alatt. Vezetőknek tartott képzéseimen gyakran idézem mondatait, hiszen módszerei vállalati környezetbe is jól adaptálhatók.  

Sportbéli csapatvezetői tapasztalatai az üzleti világban is hasznosak 

Mennyire része a sport az életének ma?

A sport ma is része az életemnek. A FINA (Nemzetközi Úszószövetség) edzőbizottságának alelnökeként az edzők és a vízilabdások érdekeit és álláspontját képviselem. Ez számomra egy nagyon megtisztelő és felelősségteljes feladat. Emellett a Testnevelési Egyetemen is tanítok vízilabdát, illetve a Vízilabda Szövetség nemzetközi képviseletében is részt veszek. 

Mik azok a legfontosabb tanácsok, amelyeket a fiatal hallgatóknak ad?

A hallgatókat megtanítom arra, hogy a különböző taktikai variációk kiválasztásánál átlássák a döntés okait. Ehhez kell az is, hogy képesek legyenek gondolkodni az ellenfél fejével. Megtanítom őket arra is, hogy a lényegest a lényegtelentől szét tudják választani. Ez egyébként minden szakmában létkérdés. Így az edzői munkában is. Emellett pedig azt is közvetítem feléjük, hogy versenyeknél figyeljenek arra, hogy mit miért csinálnak, hogy abból milyen előnyeik lesznek. Valamint azt is lényegesnek látom, hogy lelkesen végezzék ezt a munkát. Mert enélkül nem lesznek sikeresek.

Nem csak egyetemen, de az üzleti világban is oktat. 

Igen, vezetői ismereteket adok át a tréningeken a vezetők számára, és szívesen osztom meg csapatvezetői tapasztalataimat is, hiszen van párhuzam a sportbéli csapatvezetői és a vállalati vezetők működése között. Számomra elismerő, ha vezetők az én tapasztalataimat használják fel munkájukban. 

Volt, hogy kritizálták, hogy kihagytam az egyesületi meccseket, de a pihenés nagyon fontos

Mindig is nagyon aktív ember volt, és a fentiekhez mind rengeteg energia kell. Hogyan tudja ezt kezelni, honnan tud töltekezni?

Ennek két része van. Az egyik az, ami a fő foglalkozásom volt. Amikor szövetségi kapitány voltam vagy elnök, akkor mindent ennek rendeltem alá. Ha volt szabadidőm és kedvem hozzá, akkor elfogadtam külső, céges felkéréseket, hogy oktassak, de ez nem mehetett a munka rovására. Viszont a pihenés és feltöltődés nekem nagyon fontos volt mindig. Enélkül nem tudtam volna jól végezni a rám bízott feladatokat. 

Radikális, ha pihenésről van szó? 

Úgy gondolom, hogy a profizmus összeegyeztethető más elfoglaltságokkal, de össze kell egyeztetni a feltöltődéssel is. Ez aztán a teljesítményt is meghatározza. Az embernek a munkája mellett kell valami, amit hobbiból végez, mert azáltal sok energia nyerhető. Több negatív megjegyzést kaptam, amikor szövetségi kapitányként az egyesületek bizonyos mérkőzéseit nem néztem meg, mivel egy szövetségi kapitány a játékosait meg tudja nézni a klubok meccsein is. Nem akartam mindegyiken ott lenni, mert nekem is töltekeznem kellett a számomra jelentőségteljes meccsekre, hogy azokon a maximumot tudjam nyújtani. Volt, hogy úgy éreztem, hogy inkább pihenéssel kell töltenem az időt, az előbb elmondottak miatt.

forrás: Patika Magazin