sub

Információk, érdekességek

Alzheimer-kór: ha már nem tudod, nem fáj?

2008. július 02.

Általában túl késõn ismerik fel Magyarországon az Alzheimer-kórt, a helyzetet pedig a gyógyszerek hozzáférhetõsége, támogatottsága is súlyosbítja.

 

Csupán becslések lehetnek, hogy hány embert sújt Magyarországon az idõskori demencia és azon belül is a leggyakrabban elõforduló Alzheimer-kór – hangzott el kedden egy háttérbeszélgetésen. A beszélgetésre abból az alkalomból került sor, hogy a Richter – miután több készítménnyel is rendelkezik a központi idegrendszer területén – Alzheimer-kór kezelésére szolgáló készítményt vezetett be. A betegségre visszatérve, egy biztos: a helyzet nagyobb odafigyelést kívánna, hiszen legalább negyedmillió honfitársunk él demenciával, ezen belül pedig 150-180 ezer lehet az óvatos becslés szerint az Alzheimer-kóros betegek száma.


Mániáink

2008. június 03.

Rossz szokások vagy kényszeres cselekvések?

 

Kissé furcsán viselkedik valaki? Nincs abban semmi rendellenes. Kérdezze csak meg egyik barátnõjét, biztos neki is vannak bizonyos mániái, rossz szokásai: rágja a körmét vagy folyton csavargatja egy hajfürtjét, ha gondban van...

 

Általában senki nem tud elszakadni a maga kis mániáitól, szokásaitól, melyekhez hosszú idõ óta elkísérik már. Amit azonban már "nevetséges szokásnak" szoktak nevezni, az rendszerint kimeríthetetlen forrását jelenti a gúnyolódásnak és a kellemetlen tréfáknak. Ezek ritkán károsak, de rosszul esnek az érintett személynek.


Nembéli különbségek a szívelégtelenség kockázatában

2008. május 02.

A nõket kevésbé veszélyezteti a szívinfarktus, mint a férfiakat.

Ez már a tinédzser korban nyilvánvalóvá válik, mutatja egy minap publikált kutatás eredménye.

A felmérés során, melyben 507, legfeljebb 19 éves középiskolás minneapolisi diákot vizsgáltak, kiderült, hogy míg a fiúk vérében megnõtt a trigliceridek aránya, és a „jó" HDL koleszterin szintjük pedig csökkent, a lányoknál éppen ellentétes jelenségek következtek be. A fiúk továbbá ellenállóbbak lettek az insulin hormonnak, mely a kettes típusú diabétesz, és így az idõsebbkori szívelégtelenségek fõ okozója lehet.


Körömbetegségek

2008. április 20.

Sokan nem tudják, hogy a jelentéktelennek tûnõ opálosodás a lábkörmön – bizony gomba. Sokszor nem is okoz különösebb panaszt. De ha elterjed, enyhébb esetben csak esztétikai és szociális problémát (nem merünk mezítláb járni), máskor fájdalmat, esetleg körömvesztést is okoz. A körömgombásodás népbetegségnek számít, hazánkban minden harmadik ember valamilyen fokon érintett.

Fáj a fogam!

2008. április 19.

A fogfájdalom - mint mindenfajta fájdalom - vészjelzés, valamilyen mûködési zavar bizonyítéka. Ám testünk sok más részével ellentétben, itt spontán gyógyulás általában nem várható, ezért a fájdalom jelentkezésekor célszerû minél hamarabb szakorvoshoz fordulni, hogy a gyógyítás esélyét ne csökkentsük felesleges idõhúzással.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...206207208...236