sub

Információk, érdekességek

Útmutató az utazás új korszakához: engedélyezett úti célok, a szomszédos országok szabályai

2020. augusztus 04.

A 2020-as év szinte mindent megváltoztatott: a koronavírus és annak védekezése céljából meghozott hazai és nemzetközi intézkedések hatása még sokáig velünk marad, sőt, számos iparágnak teljesen átírta a működését.  

A karanténszabályok, a “maradj otthon” felhívások a legradikálisabb hatást azokban az iparágakban fejtették ki, amely az emberek mozgásával jár együtt. Így a turizmus, a vendéglátás és a hozzájuk szervesen kapcsolódó kiszolgáló ágazatok, mint a repülés, a légitársaságok kerültek komoly bajba. 

Hová utazhatunk most nyaralni?

 De most itt a nyár, elegünk van már a bezártságból, így aki teheti, elkezdi böngészni a lehetőségeket. Tény, hogy a belföldi turizmusban most jóval kisebb kockázat rejlik. Nem kell figyelnünk a nemzetközi szabályokra, nem kell más országok előírásait böngésznünk, és ha bármi baj lenne, hamar hazajutunk. Ettől még sokan vágynak külföldre, így nekik nem marad más, mint figyelemmel kísérni az adott országok beutazási szabályozását, mely - valljuk be - hétről hétre változik. Van, aki lazít, közben más ország szigorításokat vezet be, így indulás előtt érdemes egy pillantást vetni a Konzuli Szolgálat honlapjára, ahol naprakész információkat tudunk elérni külföldi utazásunkkal kapcsolatban.
 
A külföldi utazás megtervezésekor tehát mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy az adott országban éppen milyen szabályozás van érvényben. Az adott európai ország megnyitotta-e határait a magyar állampolgárok előtt, valamint szükséges-e bármilyen igazoló dokumentum felmutatása a határátlépéskor? Ezekre célszerű előre felkészülni, mert így elkerülhetjük vele a határon való hosszas várakozást és adminisztrációt.

Mi a helyzet a legkedveltebb úticélokkal Európában?

Horvátország


A magyar nyári turisták egyik legkedveltebb úticélja Horvátország, melynek közelsége és tengerpartja, hangulatos kis városai komoly vonzerőt jelentenek. Jelenleg a magyarok nyaralási céllal Horvátországba beutazhatnak és visszaérkezésük után sincsen karanténba vonulási kötelezettség. Beutazáskor egy adatlapot kell kitölteni mindenkinek, melyben az adatainkat rögzítik (név, úticél, telefonszám, e-mail cím). Célszerű, így minden utazónak javasoljuk, hogy az adatlapot ne a határon töltse ki, mert információink szerint július elején ez napi 4-5 órás várakozással is járhat. Az adatlap elérhető a horvát kormányzat weboldalán, így ott - az utazás előtt - töltsük ki adatainkkal. 
Azoknak az utasoknak, akik az említett honlapon adataikat előre feltöltik, a határon már nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt. Az adatok honlapon keresztül történő feltöltését követően, az utas egy visszaigazoló e-mail üzenetet fog kapni, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Szolgálat útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat is.
 

Szlovénia


Magyar turisták jelenleg mindenféle korlátozások nélkül utazhatnak be Szlovéniába. Szlovénia nem csak a tengerpartja miatt jelent vonzerőt, de kiváló kiránduló, hegymászó helyszín is azok számára, aki nem feltétlenül csak pihenéssel akarják tölteni nyaraló idejüket. Számos rafting, kanyoning, és egyéb extrém sport lehetőséget tudunk megfizethető áron elérni Szlovéniában.
Magyarországról karanténmentesen utazhatnak Szlovéniába a magyar és szlovén állampolgárok, és ugyancsak karanténmentes beutazás lehetséges a magyar és szlovén állampolgároknak Szlovéniából Magyarországra. Minden határátkelő járható, minden átkelő működik.
 

Ausztria


Gyönyörű kisvárosok, csodaszép, virágpompás falvak, csillogóan tiszta vizű tavak, finom sörök, hegymászás, kirándulás, rafting: ez mind Ausztria. Nem csoda, hogy nyugati szomszédunk is nagyon kedvelt nyaralóhely (és telelőhely is) a magyar utazók számára. 

A jelenleg érvényes szabályok alapján a Magyarországról beutazók mentesülnek valamennyi beutazási korlátozás (igazolás- vagy karanténkötelezettség) alól. A belépéskor adott esetben valószínűsíteni kell tudni, hogy a beutazó személy a beutazást megelőző 14 napban is Magyarország (vagy más, biztonságosnak listázott ország) területén tartózkodott. Nem kötelező, de ajánlott, hogy az egyedül, vagy nem valamelyik szülője kíséretében utazó fiatalkorú vigyen magával egy meghatalmazást, amely – esetleges feltartóztatás vagy más probléma esetén – lehetőséget biztosít arra, hogy gyorsan meg lehessen keresni a szülői felügyeletet gyakorló személyt. 

forrás: Harmonet.hu