sub

Információk, érdekességek

Savas és lúgosító ételek listája - Nyomtasd ki, így bármikor követheted!

2017. július 11.

Az elsavasodás pszichés hatásoktól is lehet, mégis a leggyakrabban étkezésünk a hibás, ha túlságosan elsavasodik a szervezetünk. Mi az, amitől elsavasodunk és mi az, ami kellemesen és kíméletesen lúgosít? Lista Neked!  

 

Olyan ételeket kell fogyasztani rendszeresen, amely kálium, kalcium, magnézium és nátrium ásványi anyagokat tartalmaz lehetőleg szerves formában. Ezek az anyagok vizes oldatban lúgos kémhatást mutatnak, és emiatt képesek semlegesíteni a savas kémhatású emésztés-végtermékeket. 
A szervezet egyensúlya úgy tartható fenn, ha mértékkel fogyasztjuk a savasító, és bőven a lúgosító ételeket.  
 
A legegyszerűbb módja a lúgosításnak a zöldségek, főként a zöld levelek rendszeres fogyasztása. Az alábbi listában Lénárt Gitta saját tapasztalatai mellett, Robert o. Young a pH Csoda című könyvét használta. 

A lúgosítás - téves elképzelésekkel ellentétben - nem azt jelenti, hogy a szervezetünket - mely alapvetően savas, át kéne alakítanunk lúgossá. Ettől betegek lennénk, nem ez a cél. Azt kell elérni, hogy a szervezetben az emésztés egyensúlyba kerüljön, és az emésztés-végrermék, magyarul a pisi és a kaki, minél kevesebb olyan anyagot tartalmazzon távozáskor, amit a szervezetnek inkább hasznosítania kellene. 

Íme egy lista, hogy mely ételek lúgosítanak, és mely ételeket jobb kerülni, vagy kisebb adagokban fogyasztani: 

FONTOS! Meg kell jegyezni, hogy bár a gyümölcsök savasítanak, de magas rosttartalmuk, vitanim tartalmuk és enzimtartalmuk miatt ajánlott a fogyasztásuk.
 

Savasító ételek listája 

  • Minden feldolgozott, tartósított, cukrozott étel savasít
Húsok és húskészítmények 
  • felsorolás nélkül mind
Cukor és édesség
  • felsorolás nélkül mind
 
Tej és tojástermékek 
  • felsorolás nélkül mind
Gabonák és hüvelyesek és olajos magok
  • finomított gabonák, lisztek, pékáruk
  • barnarizs
  • búza
  • hajdina
  • köles
  • tönköly
  • dió
  • tökmag
  • napraforgómag
  • mogyoró
  • lenmag
  • paradió
  • Hidegen sajtolt olajok
  • napraforgó olaj
  • ghee (tisztított van) 
  • kókusztej 
Gyümölcsök 
  • minden gyümölcs, felsorolás nélkül. Kivételek a lúgosító résznél 
Italok 
  • cukrozott üdítők
  • tea
  • kávé
  • alkohol
  • gyümölcslé
  • tej
 

Lúgosító ételek 

Zöldségek
  • felsorolás nélkül minden zöldség lúgosít
Gabonák és hüvelyesek és olajos magok
  • szezámmag
  • római köménymag
  • édesköménymag
  • köménymag
  • mandula
  • búzafű
  • lencse
  • tofu
  • limabab
  • száraz fehérbab
  • szója
Hidegen sajtolt olajok
  • oliva olaj
  • borágó olaj
  • lenmagolaj
  • ligetszépe olaj
  • halolaj
Gyümölcsök 
  • grapefruit
  • citrom
  • friss kókuszdió
  • meggy
  • éretlen banán
forrás: Harmonet