sub

Információk, érdekességek

Mi a coaching, mit csinál egy coach?

2019. augusztus 01.

Érezte már úgy, hogy elakadt, hogy nem tudja, merre tovább, valami nem úgy működik, ahogy szeretné, és hogy önmaga az akadálya mindennek? Ilyen és ehhez hasonló esetekben az embereknek leggyakrabban a pszichológus és a pszichiáter jut az eszébe, pedig egy coach segítségével saját maga is megoldhatja ezeket a problémákat.

 

Fotó: 123rf.comKülföldön már elég elterjedt a coaching, Magyarországon a lakosság körében tíz emberből nyolc nem tudja, mit is jelent ez pontosan.

A coaching jelentése

Ha definiálni akarjuk a coaching fogalmát, akkor a coaching a coach és a kliens (coachee) között zajló strukturált beszélgetésen (főleg a coach által feltett nyitott kérdéseken) és módszertani eszközökön (pl. önismereti gyakorlatok) alapuló, a coach által irányított, általában 6-8 találkozóra épített folyamat, amelyben a coach segítségével a kliens saját maga találja meg a számára megfelelő megoldási alternatívákat, majd a számára legjobb megoldást. A coach segít neki abban, hogy ezen az úton végigmenjen, a változásokat elfogadja, beépítse és sikeresen alkalmazza.

A coaching számos alapelve a pszichológiából, azon belül is a sportpszichológiából ered. Az elnevezés is a sportból származik, a coaching edzést, a coach edzőt jelent szó szerinti fordításban.

A coaching története

Tim Gallway fogalmazta meg 1975-ben először a tenisz területén a coaching lényegét. Szerinte a saját fejünkben lévő ellenfél sokkal félelmetesebb, mint a teniszháló másik oldalán lévő. Azt állítja, hogy az edző (coach) abban tud segíteni a játékosnak, hogy a teljesítménye útjában álló akadályokat elhárítsa vagy csökkentse. Ha ez sikerül, felszínre kerülnek a természetes képességek, és nem lesz tovább szükség az edző technikai utasításaira.

Az 1980-as évek elején kezdték el a coaching kifejezést az üzleti életben is használni. Ahogy az edző célja a sportoló teljesítménynövelésének segítése, a coach gyakorlatilag ugyanezt csinálja az üzleti életben: célja, hogy ügyfele maximális teljesítményt nyújthasson.

Mit csinál egy coach?

Igyekszünk mindent lefordítani, így a coachot a köznyelvben életvezetési tanácsadónak nevezik. Fontos leszögezni, hogy a coach az elnevezéssel ellentétben nem ad tanácsot, nem mondja meg a tutit, hogy az ügyfélnek mit kell tennie, hanem irányított kérdéseivel csak segíti az ügyfelét, hogy különböző megoldási javaslatok jussanak eszébe, ezáltal könnyebb legyen a változás. A munka oroszlánrésze és a változás felelőssége a kliensé, a coach csak támogatja, hogy végigmenjen ezen az úton.

A coaching lényegét két példán keresztül szemléltetem, a rendrakással és az utazással.

Rendrakás

Képzelje el, hogy nagy rendetlenség van a lakásában, érzi, hogy ki kéne takarítani, de azt sem tudja, hol kezdje el, és sokszor inkább nem is csinál semmit. Ugyanez megy végbe a fejében is, amikor nem érzi jól magát a bőrében, nem tudja, mihez kezdjen, váltson-e munkahelyet, vagy sem, kiszálljon-e egy rossz párkapcsolatból, vagy sem. A coach segít a takarításban. Nem végzi el ön helyett a munkát, csak támogatja abban. Ha végre kitakarít, megszűnik a káosz, a tiszta, rendes lakásban könnyebben megtalálja, amit keres. Ugyanúgy, ha a fejében is rend lesz, jobban átlátja az életét, és könnyebben hoz meg fontos döntéseket.

Utazás

A másik példában pedig képzeljen el egy utazást. El akar jutni A pontból B pontba. Megnézi a térképet, kiválasztja az utat. Elindul, de útközben valamilyen forgalmi akadályba ütközik, elmegy a kedve az egésztől, és inkább visszafordul. Nem is jut eszébe, hogy B pontba máshogy, C és D ponton keresztül is eljuthat. A coach abban tud segíteni, hogy az alternatív C és D pontokat hogyan találja meg. Ha valamilyen elakadása, nehézsége van, gyakran beleragad egyfajta megoldási formába. Egy konfliktus során is a saját szemszögéből látja a dolgokat, hajlamos a másik felet nem észrevenni, beleragadni a saját világába. A coach ebben az esetben tükröt tart ön elé. Eszközeivel, kérdezéstechnikájával megmutatja, hogy hogyan látta eddig a dolgait, előhozza az ön kreativitását, és segíti, hogy több szemszögből is megvizsgálja ugyanazt a problémát.

Gyakran látjuk feketének és fehérnek a dolgokat. Ha két dolog között kell választani, az nem választás, hanem kényszer, ami szorongással tölt el bennünket. Coaching során keresünk az A és B opció mellé még C és D opciót is, így ön már nem kényszerhelyzetben van, hanem valóban tud választani.

A fotó illusztráció: pixabay.comNagyon nehéz nem szubjektívnek lenni saját magunkkal. Teljesen mindegy, hogy érzelmi vagy racionális kérdésről van szó. Az ember saját magával a legszubjektívebb.

Gondoljunk csak arra, hogy sokszor mások dolgát mennyire tisztán látjuk, de a saját magunk gondjában már teljes a zűrzavar, annak ellenére, hogy ugyanarról a témáról van szó.

Egy külső szem (coach) tiszta, objektív képet tud adni a valós helyzetről, lehetőségről. Olyan dolgokra tud rávilágítani az ön életében, ami felett lehet, hogy elsiklana. Coaching folyamán gyakran tapasztalom az „aha” élményt, amikor más oldalról világítjuk meg a problémát, és az ügyfél erre a szemszögre korábban nem is gondolt.

A coaching legismertebb irányzatai

A coaching számos fajtája közül két nagy csoportot emelnék ki.

Business coaching

Célja, hogy a vállalat tulajdonosait, illetve menedzsereit abban támogassa, hogy a napi feladatokon túl lássák a „nagy képet”, fejlesszék beosztottaikat, magasabb szintű szolgáltatást nyújtsanak ügyfeleiknek. Lényege azonban nem csupán a siker elérése, hanem például a magánélet és a karrier összehangolása, a kiégés, a motiválás, a döntések elősegítése, a konfliktuskezelés, az önbizalom növelése, a stressz kezelése, a kapcsolatok építése vagy az idő helyes kezelése. Mindezen területek együttesen segítenek abban, hogy az egyén élvezni tudja a sikerét, és kellőképpen kiegyensúlyozott életet élhessen.

Life coaching

A coachingnak ez a fajtája az értékek és a jövőkép tisztázásáról és a célok kitűzéséről szól, annak érdekében, hogy az adott személy kielégítő, sikeres és teljes életet éljen. Az életvezetési coaching során a coach segít a kliensének tisztázni, mit akar az élettől, támogatja és bátorítja a változási folyamat során. Az életvezetési coaching – a tartalma alapján – tehát például karriercélokkal, pályaválasztással, munkahelyi váltással, beilleszkedéssel összefüggő megoldásokra, feladatokra összpontosít.

Saját problámáin mindenki úrrá tud lenni, meg tudja őket oldani. Azonban nem mindegy, hogy ez mennyi időbe és energiába kerül. Megfelelő coach szakember ezt a folyamatot lerövidíti, és lényegesen egyszerűbbé teszi. Ne habozzunk, kezdjünk el dolgozni magunkon.

Fotó: pixabay.comMit csinál a coach?
• Figyel
• Csendben van, meghallgat
• Kérdez
• Konkrét cél mentén mederben tart
• Visszajelez, tükröz
• Energetizál
• Motivál
• Megerősít
• Tudatossá tesz
• Összefoglal
• Színes, változatos, játékos eszköztárat használ
• Célra fókuszáltat

Mit nem csinál a coach?

• Nem mondja meg a tutit
• Nem mondja el, hogy mit tenne helyettünk
• Nem mondja azt, hogy ő előre megmondta
• Nem szörnyűlködik, nem bírál
• Nem mondja el cserében a saját élettörténetét
• Nem büntet meg azért, amit bevallunk
• Nem kéri számon azt, amit megígértünk önmagunknak, de soha nem tettük meg
• Nem használ olyan rávezető kérdéseket, hogy végül azt mondjuk, amit hallani akar

dr. Baksa Balázs
(70) 772-1584
www.baksabalazs.hu
balazs.baksa85@gmail.com

forrás: Patika Magazin.hu