sub

Információk, érdekességek

Így spórolhatsz a fogászati kezeléseken egészségpénztári tagként

2021. május 29.

Egészségpénztári tagként rengeteget spórolhatsz, elsősorban a befizetésed után igényelhető adó-visszatérítéssel, ami évente akár közel 150 ezer Ft pluszt is jelenthet számodra. De érdemes élni az árkedvezményekkel is, amit sok egészségügyi szolgáltató nyújt a pénztártagoknak. Ha pedig egy másik családtag is belép a pénztárba, még nagyobb lesz a megspórolható összeg.  

A hazai egészségpénztárak közül az egyik legrégebbi és az egyik legnagyobb az OTP Egészségpénztár. Kimutatásaik szerint tavaly a tagok legtöbbször a fogászati vizsgálatokat és kezeléseket vették igénybe az egészségszámláról kiegyenlíthető szolgáltatások közül, és a legtöbbet ugyancsak fogorvosi rendelőben költötték 2020-ban. 
Cikkünkben áttekintjük, milyen fogorvosi szolgáltatások finanszírozhatók az egészségpénztári számla terhére, és miért éri meg így kiegyenlíteni a fogászati ellátással kapcsolatos költségeket. 

A konzultációtól a fogtömésen át a fogimplantátumig

Szilárd 45 éves, sajtófigyelőként dolgozik egy ügynökségnél. Fogorvosát kiterjedt fogágybetegséggel kereste fel. Szerencsére a rendelő az OTP Egészségpénztár szolgáltatója, amelynek Szilárd több mint 8 éve tagja. Ez alatt az idő alatt viszonylag tekintélyes összeget gyűjtött össze egészségszámláján, amiből most fedezni tudja fogainak rendbetételét. 

A konzultáció során kiderült, hogy összesen 12 fogat kell kihúzni a kiterjedt fogágybetegség miatt, amelyek már menthetetlenek. Az elvégzett panorámaröntgen és az ún. kis fogröntgen pedig rávilágított, hogy további 6 fogat be kell tömni, illetve kettőnél a tömést cserélni. Ezek közül 2 fog gyökérkezelést is igényel. Szükség lesz a fogágybetegség kikezelése érdekében fogkőtisztításra, valamint zárt kürettálásra is 9 fog esetében.

A foghiány pótlására egy háromtagú híd, egy fogimplantátum segítségével megvalósuló korona és egy, 2 fogimplantátumon nyugvó részleges kivehető fogpótlás kivitelezésére is sor kerül.

A fenti tételek költsége az alábbiak szerint alakul a Szilárdot kezelő magánrendelőben

  • Konzultáció: 10.000 Ft;
  • Panorámaröntgen 7500 Ft;
  • Kis fogröntgen 3500 Ft;
  • Foghúzás (10 fog esetében): 150.000 Ft;
  • Foghúzás (sebészeti feltárásból, 2 fog): 79.000 Ft;
  • Teljes fogkő-eltávolítás: 17.500 Ft;
  • Zárt kürettálás (9 fog): 108.000 Ft;
  • Amalgám tömés eltávolítása (2 fog): 13.000 Ft;
  • Fogtömések (6 fog): 148.000 Ft;
  • Gyökérkezelés (2 fog): 210.000 Ft;
  • Fogimplantátumok (3 db Nobel Replace CC és 1 db Alpha Bio): 510.000 Ft;
  • Fogkorona az egyik implantátumra: 75.000 Ft;
  • Háromtagú híd (porcelánleplezésű kobalt-króm): 178.500 Ft;
  • Részleges kivehető fogpótlás: 190.000 Ft;
Összesen: 1.700.000 Ft. 
Hogyan spórolt meg Szilárd százezreket a fogászati kiadásain az egészségpénztár segítségével? 
Mint láttuk, egy ilyen volumenű fogászati kezeléssorozat nem két fillérrel terheli meg a családi költségvetést. De hogyan faraghatunk le ebből akár százezres tételeket is az egészségpénztári tagság révén?
Nézzük meg Szilárd példáján keresztül, hogyan lehetséges ez. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy az egészségpénztári számlára befizetett összeg 20%-a visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból. Mivel Szilárd és felesége is pénztártagok, és a megelőző évben mindkét egészségszámlára évi 750.000 forintot fizettek be, így idén fejenként 150.000 forintot igényelhettek vissza a jövedelemadójukból. Mint kedvezményezett, Szilárd a felesége egészségszámlája terhére is igénybe vehette a fenti fogorvosi szolgáltatások egy részét. Így a saját és a felesége adóvisszaigénylése révén közel 300.000 forinttal csökkentette a fogászati kiadásait. 
Mivel a fogászati kezeléssorozat csak jövőre fog befejeződni, és mivel Szilárd és párja továbbra is 750.000 forintot fizetnek be egészségszámlájukra fejenként, így ezzel a 300.000 forinttal jövőre is csökkentheti kiadásait. Tehát ilyen módon összesen közel 600.000 forinttal kerül kevesebbe Szilárd fogainak rendbetétele. 

Szilárd ráadásul úgy választott fogorvosi rendelőt, hogy az OTP Egészségpénztár honlapján figyelemmel kísérte, mely szolgáltatók biztosítanak kedvezményeket. A rendelő, amely mellett döntött, a fogmegtartó kezelésekre 30% kedvezményt adott a pénztári tagoknak. Így a fogkő-eltávolítás, az amalgám tömések eltávolítása, valamint a gyökérkezelések árából 30%-os kedvezményt kapott. Így további 72.150 forintot spórolt meg pénztártagsága jóvoltából. 
Vagyis összesen közel 700 ezer forinttal került kevesebbe Szilárdnak a fogai rendbetétele ahhoz képest, mintha nem az OTP Egészségpénztár tagjaként fizette volna ki az ezzel kapcsolatos költségeket. 
Mi szól még az OTP Egészségpénztár mellett?
Minél nagyobb egy egészségpénztár, annál több egészségügyi szolgáltatóval, orvossal, rendelővel, patikával, drogériával áll szerződésben. Vagyis a tagok jóval több szolgáltató közül válogathatnak, mintha egy kisebb pénztárba lépnek be.
Egy nagyobb pénztár esetében a szolgáltatói kedvezmények is nagyobbak és gyakoribbak - nem véletlen, hogy az OTP EP partnerei közül többen is 5-30%-os állandó kedvezményekkel várják a pénztártagokat. A rendkívüli alkalmi akciókat pedig a pénztártagok számára még ezeken felül hirdetik meg.
Az OTP Egészségpénztár joggal pályázhatna az ország legstabilabb és legbiztonságosabb egészségpénztárának címére, hiszen az ország legnagyobb pénzintézete, az OTP Bankcsoport áll mögötte. Az OTP több évtizedes szakértelme, folyamatos fejlesztései, felkészült munkatársai és felhalmozott tapasztalatai pedig lehetővé teszik, hogy az OTP EP tagjai egyre több hasznos és színvonalas szolgáltatást vehessenek igénybe. Nem véletlen, hogy minden 5. egészségpénztárba belépő ezt a pénztárt választotta, így az OTP EP taglétszáma mára eléri a 290.000 főt. 
Ráadásul most 101 értékes ajándékot is nyerhetnek az OTP EP új tagjai! Így ha még nem tetted, csatlakozz a pénztárhoz 2021. június 15-ig és regisztrálj a játékra.
Tudtad-e
  • hogy nem csak a cikkben szereplő fogászati kezelések, hanem szinte minden fogászati kezelés és vizsgálat fedezhető az egészségszámla terhére? Természetesen gyógyszereket, gyógyászati eszközöket is vásárolhatsz az egészségpénztáron keresztül. 

hogy az egészségügyi kiadásokon túl számos támogatás is igénybe vehető a lakáshitel törlesztéstől kezdve a gyermekgondozás, beiskolázás támogatásán keresztül az álláskeresési támogatásig?

forrás: Harmonet.hu