sub

Információk, érdekességek

Ezért kellenek a társasjátékok...

2020. július 04.

A társasjáték nem csupán szórakozás, hanem készségfejlesztés is; a gyermekek fejlődéséhez nagymértékben hozzájárulhatnak ezek a játékok, különösen abban az esetben, ha az egész család részt vesz benne.  

A társasjáték során a gyermekek rengeteg kreatív ötletet fogalmaznak meg magukban, ezek némelyikét meg is valósíthatják. A grafikus elemeket használó társasjátékok hasonló szerepet töltenek be, mint a mesék: lehetővé teszik egy koncepció megragadását, amit a gyermek a saját fantáziáját alkalmazva tovább gondolhat. A játékokban szereplő karakterek izgalmas kalandorokká fejlődnek a gyermeki fantáziának köszönhetően.
A társasjátékoknak köszönhetően a gyermekek megismerkedhetnek a tervezés fogalmával. Rengeteg olyan játék létezik, amiben előre kell gondolkodni, stratégiát kell kialakítani, ami majd győzelemre vezeti őket. Ez a folyamat tulajdonképpen felkészülés a való életre, ugyanis egy társasjáték kiválóan mutatja, hogy egyes döntések milyen következményekkel járnak.

Számos társasjáték lehetőséget ad arra, hogy a játszótársakat figyelve a gyermek különböző készségeket sajátítson el. A játék kihívást jelent számára, így a játékelemeket és a folyamatokat többszörösen ismételve válik egyre hatékonyabbá. Minél eredményesebbnek érzik magukat az adott játékban, annál motiváltabbá válnak a további gyakorlásra és az újabb eredmények elérésére. Részben ennek köszönhető, hogy a társasjátékok tökéletes eszközként szolgálnak a gyermekek motorikus és kognitív képességeinek fejlesztésére. 

Kézenfekvő, hogy a társasjátékok hozzájárulnak a matematikai alapfogalmak és alapműveletek megértéséhez, illetve a számolás készségének fejlesztéséhez. Rengeteg olyan társasjáték létezik, amelyben alapszintű matematikai műveleteket kell elvégezni; legyen szó lépések számolásáról, a dobókockák számainak összeadásáról vagy összetettebb feladatokról. Az első sikerélmények után a gyermekek egyre összetettebb feladatok megoldására lesznek képesek, végül pedig eljutnak a matematikai stratégiaalkotás szintjére. Számukra a játék sokkal inkább az örömről szól, mintsem a tanulásról; az ilyen jellegű módszerek sokkal hatékonyabbak lehetnek a kockás füzetnél és a ceruzánál.

Fontos megjegyezni, hogy a társasjátékok képesek hozzájárulni a gyermekek szociális képességeinek fejlődéséhez is. Az együtt töltött minőségi idő önmagában jótékonyan hat a társas kapcsolatok fejlődésére, a társasjátékok közbeni egymásra figyelés pedig érdemi interakciókat képesek teremteni. A közös játék során rengeteg lehetőség nyílik nevetésre, odafigyelésre, kérdezésre. A játéknak köszönhetően a gyermekben megszületik a másokra irányuló odafigyelés képessége; sőt a közös játék képes erősíteni a gyermek szüleihez fűződő aktív kapcsolatát is.

A társasjátékoknak köszönhetően a kisgyermekek megérthetnek olyan folyamatokat és összefüggéseket, amelyek számunkra természetesek. A szerepjátékok, az egyszerűbb stratégiai játékok rengeteg összefüggésre hívják fel a figyelmet; megérthetik, hogy a termény betakarításához előbb a magok elültetésére van szükség, a kocsit benzinnel kell tankolni, vagy pénzre van szükség, ha vásárolni szeretnénk. 

Mindezek mellett a legfontosabb, hogy a társasjátékok lehetőséget adnak a gyermekek számára, hogy hibázzanak, elveszítsenek valamit és megtapasztalják annak a következményeit. Lehetőséget kapnak megtapasztalni, hogy a valóságban néha pórul járunk, nem állhatunk mindig a nyertes oldalon. Így a való világban eggyel kevesebb keserű tapasztalatot kell elkönyvelniük. 

forrás: Harmonet.hu