sub

Információk, érdekességek

Bírod a kritikát? Elmondod a véleményed?

2019. szeptember 18.

Mindig kapcsolatban állunk egymással, nem tudunk nem kommunikálni, nem szigetelhetjük el magunkat. A kommunikáció így is, úgy is átitatja az életünket. Nagy kérdés, Te hogyan tudsz kommunikálni? Ezer meg ezer vonatkozásban átgondolhatnánk ezt a témát, most azonban egyetlen elemét nézzük meg közelebbről: a visszajelzést.  

Lehetünk profi célkitűzők, elérhetjük az önismeret magasabb fokát, kialakíthatjuk magunkban a belső harmóniát. Az ilyen és ehhez hasonló, rendkívül hasznos tulajdonságok, képességek vagy belső állapotok elsősorban saját magunkról szólnak. A célkitűzés során azt vizsgáljuk, hogy az áhított célt hogyan vagyunk képesek saját magunk elérni. Az önismeret, saját belső harmóniánk középpontjában is mi magunk állunk. Mindezek ellenére egyik esetben sem lehetünk sikeresek, ha nem vesszük figyelembe a körülöttünk élő embereket, azokat, akikkel kapcsolatban állunk.

A célkitűzés egyik alapvető szabálya, hogy másoktól függetlenül is képes legyél elérni a kitűzött célt, de ez nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyhatod a többieket. A megfelelő önismeret kiterjed a másokkal való érintkezésre is. Hogyan viselkedek a többi emberrel, milyen módon tudok velük kapcsolatot teremteni? Adok-e visszajelzést, és ha igen, milyet? A kapott visszajelzést hogyan kezelem?

Mit kezdjek a kritikával?
Minél több tapasztalattal rendelkezem, minél kreatívabb vagyok, annál nagyobb az esélye, hogy helyes döntéseket hozok az életben. A legalaposabban átgondolt elhatározásunkat is alapjaiban megingathatja azonban valaki más, aki véleményezi az adott döntést.
Ez sokszor igen kellemetlen, kiábrándító, elszomorító. Ha elhatározom, hogy mostantól igenis adok magamra, új ruhákat veszek, rendbe teszem magam, legyőzöm a gátlásaimat, közvetlenebb leszek másokkal, de az első ismerősöm, akibe belefutok, végigmér, és csak annyit mondd: “Te jó ég, hogy nézel ki? Ne égesd már magad!”, akkor valószínűleg saját romjaimba dőlök igen nagy sebességgel, és be is ásom magamat a romok alá.

A bírálat egy negatív visszajelzés. Ez nem azt jelenti, hogy rossz, semmiképp sem szabad kudarcként megélnünk. Ha szeretnéd a magad malmára hajtani a vizet ahelyett, hogy a sértődöttség és depresszió mélységeibe merülnél, hallgasd meg a kritikát, de közben gondolj arra, egy láthatatlan búra védelmez, amely nem enged át érzelmeket, csakis a tartalmat. Gondolkozz el rajta, mi lehet a kritika hasznos tartalma, van-e egyáltalán értékes része számodra? Ha valaki csak szívózik veled, irigykedik, akkor nem érdemes felhúzni magad, valószínűleg semmi hasznos nincs abban, amit mond. Ha azonban egy őszinte véleménnyel találkozol, akkor igenis érdemes elgondolkoznod rajta - érzelmektől mentesen -, mit kellene változtatnod, hogy neked is jobb legyen.

Ha nincs, kérni kell
Minél több nézőpontból ismersz meg valamit, annál reálisabban látod azt. Az emberek viszont nem mindig szeretnek belebeszélni mások dolgába. Vagy azért, mert nem akarják megbántani a másokat, nem szeretnének tapintatlanok lenni, vagy egyszerűen nem foglalkoznak másokkal, nincs kedvük, vagy idejük rá.
Ha nem kapsz visszajelzést, akkor egyszerűen kérned kell. “Szia, ne haragudj, kíváncsi vagyok a véleményedre.” “Szerinted jó ötlet volt, hogy...” “Mit szólsz az új sérómhoz?” stb.
A visszajelzésekkel ellenőrizhetjük saját döntéseink helyességét, ráadásul ezt még a döntés meghozatala előtt is megtehetjük. Komolyabb döntések előtt mindenképpen érdemes megkérdezni néhány olyan ember véleményét, akiben megbízunk. Nemcsak mi magunk juthatunk így hasznos információhoz, a megkérdezetteknek is szerezhetünk örömet, hiszen adunk a véleményükre, kíváncsiak vagyunk rájuk.

Adni jó
Hogyan viselkedjünk fordított helyzetben? Mit tegyünk, ha azt látjuk, hogy az egyik ismerősünk, barátunk, családtagunk hibákat követ el? Legjobban a saját hibáinkból tanulunk, mégis jó segíteni, megelőzni a bajt vagy kudarcot. Vajon, ha a gyereked folyton csak bulizik, mi a hasznosabb: megvárni, amíg benő a feje lágya, vagy mutatni neki hasznosabb dolgokat? Ha a párod kezd teljesen lepukkanni, hagyod ezt - hisz úgyis szereted -, vagy szólsz neki, hogy kapja össze magát? Természetesen fontos tudni, melyek azok a helyzetek, amelyekben érdemes szólni, elmondani a véleményed, és mikor jobb hallgatni.
A visszajelzés is egy módja az önkifejezésnek. Remek kommunikációs gyakorlat, és a saját fejlődésedet is szolgálja.

Gondolkozz csak el a következőkön:
- Van-e az életedben hosszabb ideje fennálló probléma?  Ha igen, kinek a véleményét kérnéd ki, hogy kilábalj ebből a helyzetből?
- Van-e barátod, ismerősöd, akinek a viselkedésétnem tartod megfelelőnek, de eddig még nem mertél neki szólni? Ha igen, hogyan tudnád mégis tapintatosan, de egyértelműen elmondani neki, amit eddig nem mondtál el?
- Bántottak-e meg mostanában valamivel? Ha felidézed ezt az eseményt, megtalálod-e benne a hasznos tartalmat?

forrás: Harmonet.hu