sub

Információk, érdekességek

Álomszabályozás – lehetséges?

2016. október 25.

Milyen jó lenne, ha csak kellemes, jó érzéseket keltő, édes álmaink lennének, és a lidérces nyomasztó álmok pedig elkerülnének.

Az álmok szabályozása, befolyásolása igen régóta foglalkoztatja az embereket. Korábban az álmok többnyire az ébrenlét alatt megfogalmazódott kérdésekre és a betegségek gyógyítására szolgáltak, a mai álomszabályozási kísérletek már tudományos szempontból is az álmok jelentésének értelmezésére helyezik a hangsúlyt.

Az álmok iránti kíváncsiságnál jóval messzebb juthattak azok a kutatók, akik az úgynevezett tudatalatti tevékenységekkel, az öntudat, az önterápia és az energiaátvitel különböző módozataival, például a telepátiával foglalkoznak. Bár nagyon sokféle álláspont és nézet lát napvilágot erről a témáról, van olyan közös nevező, amelyet a legtöbben elfogadnak.

  • Ezek közül talán a legfontosabb, hogy az álomnak nincsen értelmezhető logikája: témában, térben és időben teljesen szabadon mozognak az álomképek.
  • Valamint a legtöbben abban is egyetértenek, hogy az álmok a valóságban megélt élményekhez igazodnak, ezekből táplálkoznak és alakulnak. Igaz, a leggyakrabban csak részben magyarázhatóan, legalább is tudományos értelemben.

Szavazások

Mit gondol fontosnak, ha betér hozzánk a patikába?

Aktív: 2016. augusztus 28. - 2016. október 31.

Szakmai felkészültség, Gondoskodás-érdeklődés, Kiszolgálás minősége, Patika plusz szolgáltatásai, Kínálat széleskörűsége
Gondoskodás-érdeklődés, Kiszolgálás minősége, Patika plusz szolgáltatásai, Kínálat széleskörűsége, Szakmai felkészültség
Kiszolgálás minősége, Patika plusz szolgáltatásai, Kínálat széleskörűsége, Szakmai felkészültség, Gondoskodás-érdeklődés
Patika plusz szolgáltatásai, Kínálat széleskörűsége, Szakmai felkészültség, Gondoskodás-érdeklődés, Kiszolgálás minősége
Kínálat széleskörűsége, Szakmai felkészültség, Gondoskodás-érdeklődés, Kiszolgálás minősége, Patika plusz szolgáltatásai


szavazatok száma: 65
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Mellkasi fájdalom – gyakori panasz

2016. október 24.

Mindenkinél előfordult és előfordulhat, hogy a mellkasában érez különböző helyen és különféle típusú fájdalmakat, gyakran a szívtájon. Néha nagyon ijesztő, de szerencsére sok esetben ártalmatlan lehet (izom vagy ízületi eredetű), azonban biztosat mondani a kardiológus csak szakorvosi vizsgálat, műszeres vizsgálatok (nyugalmi és szükség szerint terheléses EKG, szív ultrahang) után tud mondani.

 

A szakembert már bizonyos kérdések is tájékozatják, érdemes ezekre figyelnünk:

  • Mikor fáj?
Nyugalomban, fizikai terhelésre (sietés, lépcsőzés), étkezés, hideg

Testhelyzet változás ( fordulás, lehajlás)
  • Hol fáj?
Mellkas-középen, nyakban, vállban, hátban, bal oldalt
  • Milyen jellegű?
Szorító, markoló, nyomó, égő, szúró, hasogató
  • Kisugárzása?
Ha van: nyakba, karba, vállba, fogba, hátba
  • Megszűnése?
Terhelés abbahagyása, melegre, mozgásra, felülésre, járkálásra

4+1 tanács – Így támogassuk lelkileg rákbeteg szerettünket

2016. október 24.

Egy daganatos megbetegedés komoly kihívást jelent a beteg és környezete számára egyaránt. Mindenki támogatni szeretné rákbeteg partnerét, családtagját vagy barátját a betegség idején, de nem mindenki tudja, hogyan tegye ezt úgy, hogy az valóban a beteg javát szolgálja. Ehhez kínál segítséget 5 pontban a Rákbetegek Országos Szervezete. 

 

1.    Beszéljük meg! Vagy mégse?

Aki daganatos beteggel áll kapcsolatban, sokszor nem tudja, mit mondjon vagy kérdezzen, hogy ne sértse meg az érzéseit. Hol az a határ, ahonnan a segítő szándék már inkább tapintatlanság? Ilyen helyzetben adjuk meg a döntés szabadságát az érintettnek, hiszen ő néz szembe a kórral. Próbáljuk meg finoman kipuhatolni, hogy szeretne-e a rákról beszélni vagy sem, és e szerint formáljuk a kommunikációt a későbbiekben. A szakértő szerint ráadásul a beteg szavak nélkül is jelzi válaszát.  „A daganatos beteg nemverbális kommunikációja nagyon erőteljes, és mondania sem kell szinte semmit, mégis nagyon megterheli a környezetében lévőket. A lelki hatások fertőznek: átlépik a lelki határokat a környezet tagjai között, éppúgy, mint sokszor a rákos folyamat a testben” – mondja Riskó Ágnes onkopszichológus.

2.    Törekedjünk a kiegyensúlyozottságra!

Mellőzzük a jajgatást és a siránkozást, ne taszítsuk betegszerepbe családtagunkat, rokonunkat! „Ha az egészséges rokon, barát a kétségbeesés, a reményvesztettség jeleit mutatja, az lelkileg még mélyebbre taszíthatja az egyébként is élete legnehezebb időszakát élő beteget” – hangsúlyozza Laár Anikó, aki győztesen került ki a mellrákkal vívott harcából.