sub

Információk, érdekességek

Emberileg az maradtam, aki voltam – Beszélgetés Oláh Gergővel

2016. december 04.

Gyönyörű példája az akaratnak, a küzdésnek, a hitnek, de főleg annak, hogy minden helyzetben „emberhez” méltóan kell viselkedni. Legyen az a mélység vagy a szédítő magasság. Ezt a példát meséli el a levelezőtársam, Oláh Gergő.

Névjegy
Oláh Gergő roma származású magyar énekes, az X-Faktor harmadik szériájának győztese. Salgótarjánban született. Az X-Faktorba való jelentkezés előtt közmunkásként dolgozott. 2015-ben az énekes bekerült A Dal eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe A tükör előtt című dalával. 2016-ban ismét bekerült a Dalba a Győz a jó című dalával. Eddig két albuma jelent meg, az egyik platinalemez lett.

  • Az embereknek példa lehet a te életed. Honnan indultál?

Már gyerekkorom óta a zene az életem része volt. Amikor engem megkérdeztek 6-7 évesen, hogy mi leszek, azt mondtam, hogy énekes és táncos. Ha valakinek Isten ad egy talentumot, azt azért adja, hogy használja és kamatoztassa azt. A szüleim mindent megtettek, hogy számomra ez az út elinduljon. Zeneiskolába írattak, tanárhoz járattak, minden tehetségkutatóra – megyeire, országosra – elvittek. Volt, hogy nem tudtunk menni, mert nem volt rá pénzünk. De ami fontos volt, a szeretetük és a lelki támogatásuk, azt mindig megkaptam tőlük. Elég fiatalon házasodtam össze a feleségemmel. De tudatosan, nemcsak így össze akartunk állni, mint a tészta, hanem terveink és céljaink voltak együtt. És sziklabiztosan tudtuk is, hogy mit szeretnénk. Eleinte nem volt könnyű. Gyermek- és ifjúsági felügyelő vagyok. Hiába adtam be több gyárba, több gyermekotthonba, gyermekintézetbe az önéletrajzomat, annyira telített volt a szakma, sőt leépítések voltak akkor, hogy nem találtam soha sehol semmit. Vissza sem hívtak. Nem volt más, maradt a közmunka, ami bevételt tudott hozni. Ezért én elvállaltam azt is, és abban az időben azért is hálás voltam. Küzdöttünk keményen, voltak nehéz napjaink. Aztán jöttek a gyerekek, akkor még nehezebb lett, mert hozzájött a nagy felelősség. Aztán jött az X-Faktor. Az egyik ismerősöm jelentkezett helyettem, mert nekem meg sem fordult a fejemben, hogy én most oda jelentkezzek. Dolgozni kell, itt van a család stb., majd megbeszéltem a feleségemmel, hogy tényleg nincs vesztenivalónk, elmegyek a válogatóra.


Szavazások

Ön diétázott, vagy fogyókúrázott már?

Aktív: 2016. december 02. - 2017. január 02.

Igen, szinte folyamatosan
nem, mert nem érdekel a testsúlyom
kipróbáltam már többet, de eredménytelenek voltak
nem volt rá szükségem
igen betegség miatt
inkább életmódot váltottam


szavazatok száma: 3
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Bébipapi

2016. december 04.

A vitaminszegény téli időszakban még jobban oda kell figyelni, hogy mit esznek a legkisebbek.

Hagymafélék

B- és C-vitamint, kalciumot, vasat és káliumot tartalmaznak, és bizonyítottan szinte minden betegség gyógyulását segítik. Szélhajtó, görcsoldó, köhögéscsillapító, étvágyjavító, baktériumölő, féregűző és roboráló hatásuk egészen pici kortól kihasználható. Ha kis mennyiségben, csupán az ételek természetes ízének kiemelésére használjuk, akkor fűszernövénynek tekintjük, ha nagy mennyiségben használjuk, akkor a főzelékfélékhez hasonlóan zöldségként kezeljük.

Jó tudni, hogy a nyers, felszeletelt hagyma és fokhagyma antibiotikum-hatással rendelkezik. Legalább egyméteres körzetben biztosan elpusztítja a levegőben lévő fertőző kórokozókat. A tojásételek, szendvicsek, hidegtálak mellé mindig tegyünk zöldhagymát, szeletelt hagymát, fokhagymát, hogy fertőtlenítsük a levegőt, és azért is, hogy a kicsi idejekorán hozzászokjon, és megszeresse a hagyma szagát, ízét. A hagyma csípősségét illóolaja adja, ennek tulajdonítható gyógyító hatása is. Veszít csípősségéből, ha megpucolva 1-2 órán át hideg vízben áztatjuk. Kevésbé könnyezünk, ha a tűzhely melege közelében szeleteljük vagy géppel aprítjuk. A kínai fokhagyma gerezdje nagyobb, kevésbé ízes, szagos és csípős, mint a magyar változat. Kisgyerekek ételének elkészítéséhez nagyobb sikerrel használható. A hagymafélék főve már nem csípősek, és így is megőrzik jótékony hatásukat. Üvegesre párolva lágy ízhatást kapunk, míg aranysárgára pirítva jellegzetes, egyszerre édes és erőteljes ízű lesz. A hagymaféléket 6-8 hónapos korig csak belefőzzük az ételbe, de 8 hónapos kor után párolva vagy főve és összenyomva benne is hagyjuk. A forró ételbe beleszórt, vágott snidling elveszíti csípős erejét és erős szagát, de megtartja hatását.


Prága turisták millióit hívogatja egész évben

2016. december 03.

Adventi időszakban azonban kevésbé népszerű, pedig Prága karácsonyi vására legalább annyira mesés….

A száztornyú Prága összesen öt helyszínen öt vásárral várja a látogatókat, köztük a város és az óváros főterén és a Vencel téren. A város terei ilyenkor megtelnek az árusok kis bódéival, amelyekben megtalálhatók a különböző karácsonyi ajándékok: karácsonyi és ünnepi díszek, hagyományos cseh édességek és sütemények, fajátékok, népművészeti és kézműves alkotások. Persze jelen vannak az ünnepi hangulathoz nagyban hozzájáruló ételek és italok, amik körbelengik a vásárokat és boldogsággal töltik el a látogatókat. A kihagyhatatlan forralt bor (svařené víno vagy svařák), a grog (fekete teából és rumból vagy whiskeyből készülő meleg ital), vagy a medovina nevű mézbor mind felmelegít egy fázós téli napon.

Persze nem csak az adventi vásárok jelentenek látnivalót, nem hiába látogatnak ide minden évben több millióan. Prága legautentikusabb és legrégebbi városrésze az óváros, ahol a cseh építészet remekművei csodálhatók meg. A macskaköves sétálóutcákon járva szinte a középkori Prágában érezhetjük magunkat, az óváros főterén az adventi vásár nélkül is el lehet tölteni pár kellemes órát. Európa egyik legszebb és legrégebbi hídja a Károly híd ugyancsak az óvárosból közelíthető meg a legegyszerűbben.