Információk, érdekességek

A leendő apák alkoholizálása is magzatkárosító

2016. július 30.

A szülők alkoholfogyasztása súlyosan károsíthatja a fejlődő embriót, illetve magzatot.

A megszületést követően az intelligenciahányados csökkenése, növekedésbeli visszamaradások, idegrendszeri zavarok, viselkedési problémák, a társadalomba való beilleszkedési nehézségek egyaránt kialakulhatnak azoknál, akik már az anyaméhben (is) kaptak alkoholt – az édesanyjuknak „köszönhetően”.

A leendő apáknak sem árt tartani a túlzott alkoholfogyasztástól, ugyanis az csökkenti a megtermékenyítő képességet. Az apák felelőssége azonban ennél sokkal nagyobb. A legújabb kutatások eredményei ugyanis rávilágítanak arra, hogy egy megtermékenyítést megelőző alkoholizálás olyan mértékben károsíthatja a spermiumok génállományát, hogy az fejlődésbeli abnormalitásokat okozhat az embriónál, magzatnál.

Egyelőre állatkísérletek eredményei állnak rendelkezésre, amelyek során a hím egereknek különböző alkoholadagokat adtak be, illetve összehasonlításként hím egerek egy csoportjának sós-vizes oldatot injektáltak, alkohol helyett. Ezt követően pároztatták őket a nőstény egerekkel. Az alkoholt kapott hím egerek utódai abnormális szervfejlődést és/vagy agyfejlődést mutattak. Ez a sós-vizes injekciót kapott hím egerek utódainál nem így volt.


Szavazások

Hogyan védekezik a leégés ellen?

Aktív: 2016. július 05. - 2016. augusztus 31.

D vitamint szedek
Nem védekezek, nem szoktam leégni
10 faktoros naptejet használok
20 faktoros naptejet használok
30 faktoros naptejet használok
Szoliba járok már a nyár elején
Nem megyek ki a napra
40 faktoros naptejet használok
50 faktoros naptejet használok


Szavazok Lezárt szavazások

A dühös jógi

2016. július 30.

A jógi, vagy női megfelelője a jogini alatt azokat a jógázókat értjük, akik nem pusztán jógáznak, hanem "élik is" a jógát a szürke hétköznapokban. Jóval több ez, mint a vegetáriánus élet vagy épp az ászanák rendszeres gyakorlása. Alkalmazzák a jóga azon alapelveit és útmutatásait, melyek segítenek megtalálni Önvalónkat. De vajon hiteles lehet-e egy olyan jógi, aki időnként felrobban a dühtől?

Patandzsali, akinek a jógairodalom alapművét tulajdonítják, i.e. 500 körül elsőként foglalta rendszerbe a jóga legfontosabb elveit a Yoga Sutra című munkájában. Ahogyan a keresztény vallás szent könyve, a Biblia Tízparancsolata, úgy a Yoga Sutra is konkrét követendő és kerülendő magatartásokat jegyez le, melyeket egy jógi követ, illetve elkerül. A Yoga Sutra azonban nem tilt és nem követel meg semmit, inkább afféle ajánlások formájában rögzíti, hogyan élhet valaki tiszta, jógikus életet. 

Jógafilozófia ide vagy oda, azt azért joggal feltételezhetjük, hogy egy jógi számára sem követendő példa, hogy a düh, vagy bármilyen heves érzelem a birtokába kerítse, és ez alapján reagáljon az őt ért helyzetekre.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a jóga egy olyan út, melyet nem született szentek és guruk járnak. A jógi egyszerű, hétköznapi ember, ösztönös és időnként heves érzelmekkel éppúgy, mint bárki más. A legtöbb, amit tehet, hogy folyamatos gyakorlással és önfejlesztéssel tágítja világképét, saját magáról alkotott énképét és az ajánlott/kerülendő magatartásformák figyelembe vételével törekszik elérni egy sokkal harmonikusabb életet.


Munkavégzés a szünidőben

2016. július 29.

Gyermekünk szívesen vállalna diákmunkát a nyári szünet alatt? Megteheti, ha elmúlt már 16 éves, de a szerződést írásba kell foglalni, és szükséges hozzá a szülő hozzájárulása is. 16 év alatti gyermek viszont csak nagyon kivételes esetekben dolgozhat. A fiatalkorú munkavállalókra vonatkozó szabályokat mutatjuk be cikkünkben.

Jön a nyári szünidő, és gyermekünk számára talán vonzó a lehetőség, hogy ha diákmunkát vállal, saját keresete lehet, és gyűjthet valami olyanra, amire már régóta vágyik – vagy talán mi magunk ösztönözzük, hogy próbálja ki magát, szerezzen egy kis tapasztalatot.

Hány éves kortól dolgozhat egy diák?

Ritka, hogy 16 év alatti gyermek valamilyen foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt akarna létesíteni, de azért előfordulhat, elsősorban kulturális, művészeti, sport-, vagy hirdetési tevékenység keretében (pl. modellkedés). Ilyenkor a szülők kötik a szerződést a gyermek nevében, de a szülői támogatás mellett gyámhatósági engedély is szükséges a kiskorú foglalkoztatásához.

16 év felett a gyermekünk már szabadon létesíthet munkaviszonyt, de a szerződést kötelező írásba foglalni (ez a munkáltató feladata) és érvényességéhez az is szükséges, hogy a szülő(gondviselő) is aláírja.