sub

Információk, érdekességek

Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele

2017. július 27.

A cukorbetegeknek igen szigorú diétát szükséges követniük, melynek egyik alapelve, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztaniuk a hirtelen vércukorszint emelkedés elkerülése miatt. Azonban a boltok polcain fellelhető, teljes kiőrlésűnek nevezett termékek sok esetben eddig alig tartalmaztak teljes kiőrlésű lisztet- egészen idáig. A változásokról Sárga Diánával, a Cukorbetegközpont dietetikusával beszélgettünk.

Nem tiltólistás a kenyér, ám nem mindegy, milyen

Máig sokan úgy gondolják, a cukorbetegek kénytelenek lemondani a kenyér fogyasztásáról, mivel rossz hatással van a vércukor szintjükre. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis a fehér lisztből készült pékáruk gyors felszívódású szénhidrátokként valóban nagymértékben megemelik a vér glükóz szintjét, ellenben a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű készítményeket bátran a kosárba rakhatják a betegek.

A finomított gabonák feldolgozása során eltávolítják a maghéjat és a csírát, így velük együtt a rostok, vitaminok ásványi anyagok kb. 80%-át. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák olyan szemekből állnak, amelyek a feldolgozás után is közel ugyan olyan arányban tartalmazzák a gabonaszem három részét (a maghéját, csíráját és gabonaszem belső részét), mint előtte.

Sárga Diána, a Cukorbetegközpont dietetikusa elmondta, a kenyér választásánál fontos, hogy a beteg figyelembe vegye azt, hogy a pékáru legalább fele magas rosttartalmú gabonából álljon, pl. teljes kiőrlésű búza/rozs/tönkölybúza/graham lisztből.


Szavazások

Fogyaszt-e kávét vagy élénkítő szert?

Aktív: 2017. június 13. - 2017. augusztus 31.

Kávézok minden nap egyszer
napi 2-3 kávét
napi 4-6 kávét iszom
több mint 6 kávé lemegy egy nap
teázom rendszeresen
kólát iszom ha ébren akarok maradni
energiaitalt iszom minden nap
napi több energiaitalt is elfogyasztok
kávé, energiaital és kóla is jöhet, egyszer élünk
nem élek egyikkel sem


szavazatok száma: 106
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Igyak vagy ne igyak málnalevél teát szülés előtt?

2017. július 26.

Kismamák dilemmája a málnalevél tea körül…

  • Egyik kismama ismerősöm azt mondta, hogy ő málnalevél teát iszik, hogy könnyebben menjen neki a szülés. Javasolta kipróbálásra nekem is. Vettem is málnalevelet, és otthon láttam a tea csomagolására írva a következőt: „a málnalevél tea a hasmenés kezelésének egyik hatékony módja, illetve a málnalevélből főzött teával való öblögetés segít a torok- és garatgyulladás okozta kellemetlen tünetek mérséklésében”. Nem történt tévedés? Nekem nem hasmenésem van vagy garatgyulladásom!

Nem történt tévedés: a gyógynövényes könyvekben és a málnalevél teák csomagolásán is az olvasható, hogy hasmenésre és torok- illetve garattáji gyulladások kezelésére alkalmazható a málnalevélből készült tea. Emellett azonban egyéb alkalmazási területei is vannak, például a kismamáknál. Népgyógyászati megfigyelések szerint a málnalevél tea ajánlható a várandós kismamáknak a terhesség utolsó heteiben, mivel az segíti a kismedence izomzatának ellazulását, így az szüléskor tágulékonyabb lesz. Úgy tartják, hogy a málnalevél tea fogyasztása a 34. terhességi hetet követően az anyaméhet ellazítja, a méhnyakat felpuhítja, és ennek köszönhetően a vajúdás idejét lerövidíti és a vele járó fájdalmakat csökkenti. Egyes ajánlásokban a gyermekágyas időszak alatt is javasolják a fogyasztását.

  • Valóban ennyire jó lenne a málnalevél teája?

Míg népgyógyászati adatok szerint a málnalevél tea megkönnyíti és meggyorsítja a szülést, addig klinikai vizsgálatok eredményei nem igazolják egyértelműen azt, hogy a tea fogyasztásával a vajúdási munka vagy idő csökkenthető. Abban azonban egyetértés mutatkozik, hogy a málnalevél alkalmazása nagy múltra tekint vissza, használata a terhességben biztonságos, és annak a magzatra nézve káros hatása nincs.


7+1 tény az ásványi anyagokról - a sikeres diéta titka

2017. július 26.

A kiegyensúlyozott táplálkozásban a 15-30-55 energiaszázaléknyi fehérje-zsír-szénhidrát arány alapvető fontosságú, de ez önmagában nem elég. A szervezet zavartalan működéséhez megfelelő mennyiségű mikrotápanyagokra is szükség van.  

 

1. A tápanyagok

Táplálkozásunk során a szervezetünkbe jutó tápanyagokat makro- és mikrotápanyagokra oszthatjuk. A makrotápanyagokat a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok alkotják, míg a mikrotápanyagok legjelentősebb képviselői az ásványi anyagok (mineráliák) és a vitaminok. Ez utóbbiakból néhány g, mg, illetve egyes esetekben csak pár µg (mikrogramm) szükséges, de ebben a mennyiségben nélkülözhetetlenek, mivel ezek az anyagok biológiailag fontosak a szervezet működéséhez. 

2. Az ásványi anyagok

Egy egészséges felnőtt ember testtömegének mintegy 4 százaléka ásványi anyagokból áll, ezek legnagyobb része a csontokban található. A megfelelő mennyiség betartása azért nagyon fontos, mert nem csak a hiány, de a túlzott bevitel is káros az egészségre. A modern táplálkozástudományi kutatások eredményei is igazolják a régi mondást, mely szerint „Minden méreg és semmi se méreg, a dózis határozza meg azt, hogy mi a méreg”(Paracelsus).  

Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében. Az egészség megőrzéséhez szükséges ásványi anyagok mennyiségét az életkor, a nem, az egészségi állapot, és egyes esetekben a fizikai aktivitás mértéke határozza meg. 

A napi ásványi anyag szükséglet meghatározás 7-10 nap átlagában értendő, mivel vannak olyan élelmiszerek (pl. máj, száraz hüvelyesek, halak, tojás), amelyeket nem fogyasztunk minden nap, így azok az ásványi anyagok, amelyeknek ezek az élelmiszerek a fő forrásai, csak 10 napos átlagban biztosíthatóak maradéktalanul.